Yabancıların gelişen tahvil piyasalarına dair umudu, hisseleri tarihinin en düşük seviyelerinde bulunan TL tahvillere yöneldi. 2024 seçimleri sonrasını sabırsızlıkla bekleyen yabancı yatırımcıların dolar, enflasyon ve faiz beklentileri dikkat çekti. İşte Bloomberg’den Uğur Yılmaz ve Beril Akman’ın haberi…
Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articl…
Mart 2024 sonunda yapılacak yerel seçimlerden sonra yaklaşık 4 yıl boyunca seçim yapılmayacak. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra geri dönen klasik ekonomi politikalarında iyileşme görerek vatandaşların rahatlaması için artık yeterli zaman var.
Seçim sonrası yapılan 5 faiz artışındaki toplam 2650 baz puanlık artış bile TCMB’nin gelecek yıl sonu için öngördüğü enflasyon oranının altında kalıyor. Öte yandan TCMB Enflasyon Raporu’nda ilave faiz artırımının yolda olabileceği sinyalini de verdi.
Yabancıların tahvil piyasasına dönüşü önemli bir atılım olurken, yabancıların DİBS’deki statüsü on yıl önceki zirve seviyesi olan 70 milyar dolardan 1 milyar dolara geriledi. .
İçinde “heterodoks”, “epistolojik kopuş” gibi kavramları barındıran ekonomi politikalarının sekteye uğrattığı varlıklardan biri olan DİBS, ekonomi yönetimi amacıyla araç olarak kullanıldı.
JPMorgan stratejistleri 10 yıllık GDS’nin rayiç değerinin yüzde 35,7 civarında geri döndüğünü görürken, bu seviyeye ulaşana kadar “kenarda kalacaklarını” ifade etti.
Offshore TL swap piyasasında halen yürürlükte olan kısıtlamalar ekonomi yönetiminin çözmesi gereken öncelikler arasında yer alırken kaynaklara göre Türk yetkililerin kısa vadede yurt dışı TL arzına yönelik tavanı gevşetmesi beklenmiyor.
Şimşek ve grubu yatırımcılara Erdoğan’ın tam desteği konusunda güvence verirken, Societe Generale stratejisti Marek Drimal, “Yeni ekonomi ekibi Türk ekonomisini doğru yola sokmayı başarırsa önümüzdeki yıl önemli miktarda sıcak para akışı yaşanabilir” dedi.
Bloomberg’in TL ve tahvillerle ilgili haberi sosyal medyada ilgi gördü.